Sabtu, 26 Februari 2011

harGai laR oraNG yanG kiTE sayaNG.!

pada  suatu hri di sklh, seorng murid b'tnya kpda gurunyer.ketika itu guru tersebut sedng mengajar mengenai kasih sayang.

Murid: "cikgu, mcm mna kite nk pilih seseorng yang t'baik sebgai org yg pling kiter syg? mcm na juge ksih syg itu nk b'keklan?"

Cikgu: "ok kamu ikut ape yg saya suruh. kamu pergi ke padang. kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput didepan kamu. pilih rumput yg PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lg walau sekali. dah pilih rumput yg PALING cantik, bawa ke kelas"

Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun datangnye. cikgu bertanya, kenapa tiada rumput yang dipilih?

Pelajar:"td mase sy berjalan, sy carilah rumput yg PALING cantik.mmg ade byk yang cantik tapi cikgu kate petik yg PALING cantik, maka sy pun terus berjalan ke depan sambil mencari rumput yg PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lg. tp sampai di penghujung padang, saya x jumpa pun yg paling cantik. mungkin ada di antara yg di belakang sy td rumput yg PALING cantik tapi dah cikgu ckp x leh menoleh ke belakang semula, jd tiadalah rumput yg sy boleh petik."

Cikgu:" ya itulah jawapannye, maknanyer apabila kite telah berjumpa dgn seseorng yg kiter syg, jgnlah kite mencari lg yg lebih baik dari itu. kiter patut hargai org yg berada didepan kite sebaik2nyer. Jgn kiter menoleh ke belakang lg kerana yg berlalu tetap dah berlaku. semoga yg berlalu tidak berulang lg. dan ingatlah org yg paling kite syg itulah yg paling cantik dan paling baik. mahupun nk ikutkan byk lg yg cantik dan baik seperti rumput td...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan